hero-flemingsberg

Goda råd för dig som ska hyra en bostad.

Presentation

Att hyra en bostad i andrahand kan ofta vara en svår och jobbig process. Många bostäder har många sökande och då gäller det att från början sticka ut lite i sin presentation när man söker en bostad. Var uppriktig i din presentation och beskriv dig eller er på bästa sätt. Om hyresvärden får många ansökningar är det alltid dem som är väl formulerade och som beskriver personen eller familjen på bästa sätt som har störst chans.

Beskrivning

Beskriv vem du eller ni är på ett intressant men ändå kortfattat sätt. Är du ensamstående, är ni ett par eller är ni en familj. Hur många är ni isåfall i familjen, hur gamla är barnen. Vad arbetar ni med eller eller studerar ni. För att ytterligare öka era chanser till att folk söker dig finns det många hemsidor som exempelvis blocket.se eller grupper på Facebook där du själv kan göra en bra sökesannons. Detta kan många gånger vara ganska effektivt eftersom många hyresvärdar själv söker efter hyresgäster på detta sätt i stället föra att själva annonsera.

Deposition

Var uppmärksam på hyresvärdar eller personer som vill ha depositioner eller förskottsbetalningar innan ni skrivit avtal eller kanske inte ens varit på visning. Betala aldrig några pengar innan hyresavtal är skrivet. 

Kontroll av uthyrare

Viktigt är även att kontrollera att den person som vill hyra ut verkligen äger bostaden du är spekulant på. Gäller det en hyreslägenhet eller bostadsrättslägenhet måste dessutom hyresvärden ha ett tillstånd för att få hyra ut. Detta tillstånd ges visserligen inte förrän ett kontrakt är upprättat . Var här noga med att kontrollera att tillståndet för uthyrning är godkänt innan du betalar några pengar. Om personen som hyr ut inte vill att du skriver dig på adressen indikerar det oftast att tillstånd för uthyrning saknas. Skulle du bosätta dig i en lägenhet utan tillstånd för uthyrning har du inga rättigheter och kan avhysas med omedelbar verkan.

Betalning

Betala aldrig hyra eller depositioner i kontanter, det kommer göra det svårt att bevisa att betalning skett om en tvist uppkommer och inga kvitton finns. Var noga med att skriva ett hyresavtal som gäller för just den bostad ni ska hyra. Tänk också på bilagor såsom exempelvis ett separat depositionsavtal om ni betalar deposition.

Hyresavtal och besinning

Lika viktigt som att upprätta ett hyresavtal är det att upprätta ett besiktnings protokoll när ni flyttar in i bostaden. Visserligen är det hyresvärdens ansvar att bevisa detta men för att slippa en onödig och kanske ibland långdragen tvist.är detta viktigt.