hero-flemingsberg

Bra tips för dig som ska hyra ut din bostad

Välj rätt hyresgäst

Att hyra ut sin bostad på ett ett tryggt och säkert sätt kräver ofta sitt arbete. Det är viktigt att hyresgästen man valt är en seriös person, familj eller företag och att denne tar väl hand om din bostad samt betalar hyran i tid. Därför är det viktigt att lägga lite extra tid på denna punkt när du ska hyra ut din bostad. Skaffa dig en så bra bild av hyresgästen som möjligt.

Bakgrundskontroller

Kontrollera kreditupplysning, fråga efter arbetsgivarintyg och kanske referenser. Dock är inte alltid referenser du får från hyresgästen alla gånger helt tillförlitliga eftersom ingen lämnar en referens som inte ger fördel till hyresgästen själv. Är det ett företag du kanske ska hyra ut till finns en första bra information på allabolag.se. Du kan också ofta hitta mycket information på nätet och kanske kontrollera profiler på exempelvis Linkedin eller Facebook.se . På så sätt kan du ofta skaffa dig en bra bild över vem eller vilka personerna är som vill hyra bostad av dig.

Vilka personer ska bo i bostaden

Var även noga med att kontrollera vem som ska bo i bostaden, hur stor är familjen, finns det vänner som ska bo i bostaden osv.. Är det ett företag som ska hyra är det viktigt att veta vem eller vilka som ska bo i bostaden. Hyr du ut din lägenhet kan ofta föreningen eller hyresvärden neka uthyrning till just företag om dem inte vet att det bara ska bo 1 familj i bostaden och att man kan namnge familjen.

Hyresavtal

När du väl kommit så långt att du tycker dig hittat rätt hyresgäst är det av yttersta vikt att skriva ett hyresavtal på rätt sätt. Beroende på vilken typ av bostad du ska hyra ut skiljer sig regler och lagar en hel del. Hos oss på bostadsavtal.se väljer du enkelt vilken typ av bostad som du ska hyra ut och sen slussas du vidare till rätt avtal och eventuella bilagor som behövs för just din uthyrning.

Slutligen

När du nu hittat rätt hyresgäst och skrivit hyresavtal på rätt sätt finns det fortfarande lite att tänka på. För att hela uthyrningen ska bli så lyckad som möjligt så tänk på några saker som är viktiga att tänka på.

  • Gör en ”Instruktionsmanual” till bostaden där du beskriver sådant att tänka på för hyresgästen. Det som är viktigt och självklart för dig kanske inte är självklart för andra. Här är det även bra att skriva in uppgifter såsom regler och stadgar i en förening eller vad du förväntar dig att hyresgästen ska göra. Låt sedan hyresgästen signera detta dokument som en bilaga
  • Innan en hyresgäst flyttar in är det viktigt att ni upprättar ett besiktningsunderlag där standard och skick i varje rum antecknas och kompletteras med bilder. Detta blir också en bilaga till avtalet som sedan finns som underlag när hyresgästen flyttar ut. Detta ska även de signeras av hyresgästen och dig för att inte komma i diskussion vid senare tillfälle. Hyrs bostaden ut md inventarier ska även en separat inventarieförteckning upprättas.
  • Ytterligare bör ni göra en separat bilaga gällande lämnade nycklar alternativt om ni antecknar detta i besiktningsunderlaget.
  • Tänk även på att hyresgästen tecknar en egen hemförsäkring (begär gärna kopia på detta) och att ni som hyresvärd har kvar er bostadsförsäkring. Kontakta ert försäkringsbolag för närmare information om vad som gäller för just ditt försäkringsbolag.